Λιχουδιές

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επιλέγουμε λιχουδιές

Όταν διαλέγουμε λιχουδιές πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν τη φυσική κατάσταση του σκύλου μας, σωματικό βάρος, ηλικία, σωματική δραστηριότητα, ευαισθησίες φυλής κλπ, καθώς και το σκοπό για τον οποίο τις χρειαζόμαστε (εκπαίδευση – επιβράβευση, καθημερινή συνήθεια, οδοντριατρική φροντίδα κλπ).

Έχοντας αυτά τα δεδομένα κατά νου, το πρώτο που ελέγχουμε στη λιχουδιά είναι η διατροφική ανάλυση (ποσοστό σε λιπαρά, πρωτεϊνες κλπ).

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα λιχουδιών σε διάφορες γεύσεις, σχήματα και μεγέθη. Αν ζητάτε λιχουδιές για εκπαιδευτικούς λόγους προτείνουμε να επιλέξετε μικρές σε μέγεθος και χαμηλές σε λιπαρά, ώστε να επιβραβεύετε το σκύλα σας συχνά χωρίς να ρισκάρετε αύξηση βάρους.

  • Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλος σε ηλικία ή πολύ κουτάβι προτείνουμε λιχουδιές χαμηλές σε λιπαρά και υποαλλεργικές (χαμηλες σε σιτηρά).
  • Για μικρόσωμους σκύλους πάντα πρέπει να επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος σε πολύ σκληρές λιχουδιές όπως καπνιστά κόκκλα, κέρατα ελαφιού κλπ ώστε να αποφεύγουμε τραυ,ατισμό των δοντιών. Επίσης για τους μικρόσωμους σκύλους αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές λιχουδιές και τις χορηγούμες με σύναιση για να μην προκαλέσουμε αύξηση σωματικού βάρους.
  • Τα καπνιστά κόκκαλα και τα κόκκαλα από επεξεργασμένο δέρμα (συχνά με ασβέστιο) είναι ασφαλή για κατανάλωση και σπάνια δημιουργούν προβλήματα.

Αν λοιπόν ο σκυλάκος μας είναι πολύ λαίμαργος δίνουμε το κόκκαλο να το φάει ΜΟΝΟ όταν είμαστε παρίντες έτσι ώστε να αποφύγουμε τυχόν εκπλήξεις (π.χ. κατάποση μεγάλων κομματιών).

  • Για υπερδραστήρια σκυλάκια επιλέγουμε πιο νόστιμες/θρεπτικές λιχουδιές, πλούσιες σε λιπαρά.
  • Σε μεγαλόσωμους σκύλους πάλι επιλέγουμε κατάλληλο μέγεθος σε κόκκαλα, οδοντικές λιχουδιές κ.ά, όχι πολύ μικρά ώστε να αποφύγουμε ο σκυλάκος μας να το καταπιεί αμάσητο.

Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε μαζί με τις λιχουδιές να έχουμε φρέσκο νερό για το σκυλάκο μας.

Οι λιχουδιές είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να χτίσουμε τη σχέση μας με τα σκυλάκια μας και να τους μάθουμε νέα πράγματα καθώς και πηγή μεγάλης ευχαριστησης για εκείνα.

Καλή τους απόλαυση!