Καλλωπισμός Σκύλου – Μόδα ή Ανάγκη;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια πληθώρα νέων καταστημάτων που ασχολούνται αποκλειστικά με το Pet grooming. Ως pet grooming εννοούμε τον ολοκληρωμένο καλλωπισμό του ζώου από το μπάνιο και το κούρεμά του έως τον καθαρισμό των αυτιών και το κόψιμο των νυχιών του.

Τα προηγούμενα χρόνια αυτές οι υπηρεσίες παρέχονταν σχεδόν αποκλειστικά από κτηνιάτρους, κυρίως λόγω έλλειψης εξειδίκευσης Pet κομμωτηρίων.

Η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με το συνωστισμό που δημιουργούνταν στα κτηνιατρεία οδήγησε στη δημιουργία των κομμωτηρίων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση του επαγγέλματος των dog groomers και ακούμε σχεδόν καθημερινά για νέα σαλόνια ομορφιάς σκύλων.

Τι είναι όμως πραγματικά ο καλλωπισμός και πόσο σημαντικός είναι;

Όταν σκεφτόμαστε το κομμωτήριο σκύλων, ασυνείδητα έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα κάποιου κανίς με περίτεχνες φούντες και φιογκάκια ή κάποιο σιχ τσου με μακριές πλεξούδες κ.ο.κ. Με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες σκύλων να υποτιμούν την πραγματική σημασία της σωστής φροντίδας των ζώων συντροφιάς. (και συγκεκριμένα του σκύλου που με αυτόν θα ασχοληθούμε).

Η τακτική φροντίδα της υγιεινής των σκύλων είναι μια σημαντική διαδικασία η οποία μπορεί να προλάβει κάποια κοινά ιατρικά προβλήματα, είτε το πιστεύουμε είτε όχι.

Ο κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά το μπάνιο, το χτένισμα, το κούρεμα κλπ. Οι ανάγκες αυτές καθορίζονται από το τρίχωμά του (κοντότριχο, μακρύτριχο, με ή χωρίς υπομανδύα), την ηλικία του, τη φυλή του και φυσικά από τον τρόπο ζωής του.

Ένας πλήρης κύκλος καλλωπισμού και υγιεινής φροντίδας, περιλαμβάνει έλεγχο και καθαρισμό: των αυτιών, ματιών και δοντιών. Έλεγχο της γενετικής περιοχής, για οτιδήποτε αφύσικο. Έλεγχο στις πατούσες, ανάμεσα στα ‘’μαξιλαράκια” και κόψιμο νυχιών. Έλεγχο του δέρματος και του τριχώματος για τυχόν δερματοπάθειες ή εξωπαράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια κλπ). Βούρτσισμα και χτένισμα. Μπάνιο και κατά περίπτωση κούρεμα.

Αυτιά: αφαίρεση εσωτερικής τρίχας, κεριού που συσσωρευτικά προκαλούν δυσοσμίες ερεθισμούς και γίνονται εστία μικροβίων.

Μάτια: καθαρισμός τσιμπλών, μείωση αποχρωματισμού τριχώματος της γύρω περιοχής

Δόντια: υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τον καθαρισμό των δοντιών ο οποίος πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή μας ρουτίνα για να αποφευχθεί η δημιουργία πέτρας η οποία πέρα από τη δυσαρεστή αναπνοή μακροπρόθεσμα δημιουργεί σημαντικότερα προβλήματα όπως πόνος, δυσκολία στη μάσηση της τροφής, πέφτουν τα δόντια κλπ

Γεννητική περιοχή: αφαιρείται το τρίχωμα το οποίο συγκρατεί υπολείμματα από τα ούρα και τις ακαθαρσίες και μέσω της ψηλάφησης μπορεί να εντοπιστεί κάποιο οίδημα ή κάτι άλλο αφύσικο.

Πατούσες: Καθαρισμός των τριχών ανάμεσα στα “μαξιλαράκια” και προσεκτικός έλεγχος για τυχόν αγκαθάκια τα οποία με τον καιρό μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές.

Νύχια: Πρέπει να κόβονται τακτικά (εάν ο σκύλος δεν αθλείται σε αύλιους χώρους όπου τα ξύνει μόνος του) διαφορετικά εάν μακρύνουν πολύ προκαλούν δυσκολία στο περπάτημα. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα 5α νύχια (για όσα σκυλιά έχουν) υπάρχει περίπτωση το νύχι εάν μεγαλώσει πάρα πολύ να γυρίσει και να μπει στο κρέας.

Δέρμα: ψηλάφιση για δερματική ή τυχόν εξογκώματα κλπ και καθαρισμό με τα κατάλληλα προϊόντα

Τρίχωμα: τακτική περιποίηση και φροντίδα γιατί διατηρώντας τη γούνα του σκύλου μας καθαρή, βουρτισμένη και απαλλαγμένη από κόμπους, μπερδέματα και νεκρό τρίχωμα τον βοηθάμε να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του πιο αποτελεσματικά.

Εάν όλα αυτά σας φαίνονται πολλά και δεν έχετε το χρόνο να τα κάνετε ή εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε συμβουλές δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε ένα κομμωτή σκύλων της εμπιστοσύνης σας και μαζί να φτιάξετε ένα πρόγραμμα υγιεινής φροντίδας.

Ο καλλωπισμός του σκύλου μας δεν είναι μόδα αλλά επιτακτική ανάγκη!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *